Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Metformin - novi lijek protiv raka dojke, prostate i debelog crijeva

'26.04.2012., Ljubljana - Institut za farmakogenetiku, ilustracija.  Photo: Bostjan Tacol/Zurnal24/PIXSELL'
'Bostjan Tacol/Zurnal24/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
29.09.2012.
u 16:00

Istraživanje na miševima pokazalo je da životinje kojima se daje tableta dnevno imaju manju šansu da obole od raka

Lijek metformin koji se još od 1958. godine koristi za liječenje dijabetesa tipa dva mogao bi, piše portal Bloomberg, postati novi lijek protiv raka dojke, debelog crijeva i prostate. Naime najnovija istraživanja na miševima pokazala su da taj lijek može spriječiti razvoj raka te smanjiti vjerojatnost da životinje, kojima se zbog dijabetesa daje jedna tableta dnevno, od njega obole.

Na listi HZZO-a

Riječ je o lijeku koji se koristi za snižavanje šećera u krvi, i to u pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa 2, a jedna tableta, piše Bloomberg, stoji samo 5 centi ili 30 lipa. Trenutačno je u tijeku čak 50 istraživanja zloćudnih bolesti u kojima je uključen i taj lijek, a istraživači se nadaju da će studije pokazati da je metformin siguran i učinkovit lijek.

– U tom bi slučaju zbog niske cijene bio dostupan svima – objašnjavaju stručnjaci. Taj se lijek, inače, nalazi i na osnovnoj listi HZZO-a, a prema podacima Agencije za lijekove i medicinske proizvode, spada na 13. mjesto najkorištenijih lijekova.

Endokrinolog dr. Jozo Jelčić iz KBC-a Zagreb kaže da je metformin dobar lijek koji ima složeno djelovanje kada je dijabetes u pitanju.

– Riječ je o lijeku koji “popravlja” inzulinske receptore pa sudjeluje u mnogim celularnim i subcelularnim procesima u organizmu – objasnio je dr. Jelčić te dodao i da takvim kompleksnim djelovanjem taj lijek možda može pomoći i u liječenju raka, iako dijabetes ni na koji način nije povezan s malignim bolestima. Ipak, upozorava, ne treba se prerano radovati jer je od istraživanja na životinjama do primjene na ljudima dalek put.

– Učinkovitost nekog lijeka na životinjama nema znak jednakosti djelovanja kad se radi o ljudima – pojašnjava dr. Jelčić.

Nema dokaza

Često se pokaže da neki lijekovi na životinjama budu učinkoviti, pogotovu kada je riječ o liječenju raka, a na ljudima nemaju nikakvo djelovanje. Inače, metformin se osim u liječenju dijabetesa tipa 2 koristi i u indukciji ovulacije kod žena koje idu na postupak medicinski pomognute oplodnje, a otkriveno je i da inzulin ima veliku ulogu u nastanku sindroma policističnih jajnika, pa se koristi i za indukciju ovulacije u žena s tim stanjem. Još 2010. godine švicarski znanstvenici otkrili su i metforminovu sposobnost da ublaži gubitak tjelesne težine, a kanadski znanstvenici su u časopisu Cell Stem Cell objavili istraživanje na miševima kojim su došli do saznanja da se redovitim ubrizgavanjem metformina povećao broj novih živčanih stanica u mozgu miševa.

Komentara 1

OB
-obrisani-
10:36 30.09.2012.

najbolji lek protiv rak je zdrava hrana U prirodi postoji lek za sve bolesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije